logo
 Podstrony Index380 Tapet na telefon komórkowy [240x320] [. jpg].rar.rarLola Montez autor obrazu Joseph Karl Stieler -.jpgWładysław Starewicz - Miłość czarna i biała (1928).jpgEsterka - autor obrazu Władysław Łuszczkiewicz.JPGWeekend - Swieta z Radkiem (2013).jpgMaria Aurora von Königsmarck.jpgMarianna Bielińska Lubomirska Denhoff.jpgMapa Oronteusa Finaeusa 1531r.jpgJak pobrać z Yo Tube.jpgTrufle czekoladowo - śliwkowe.JPG
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • radioaktywni.htw.pl
  • Kokosowo - orzechowe kulki.jpg


    Kokosowo - orzechowe kulki.jpg
    Rozmiar 89 KB

    KOKOSOWO - ORZECHOWE KULKI
    Składniki:
    · 80 - 90 dag pokruszonych ciastek, ciast, muffinek, itp. (bez masy kremowej, bez żelatyny, bez owoców, mogą być z bakaliami)
    · pół szklanki mleka
    · pół szklanki cukru (jeśli ciasta były słodkie - pominąć)
    · pół szklanki rodzynek, wcześniej namoczonych (można zastąpić innymi bakaliami)
    · 1 słoik dżemu, marmolady, powideł (powinien być gęsty), około 350 - 400 g
    · pół kostki masła (125 g)
    · olejek lub ekstrakt rumowy, migdałowy - do smaku
    (można dodać odrobinę alkoholu)
    · 4 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego (typu Nutella)
    · 3 - 4 łyżki kakao (jeśli użyliście dużo ciemnych /czekoladowych resztek ciast można dać mniej)
    Do obtoczenia:
    · posiekane orzechy lub wiórki kokosowe
    · polewa czekoladowa (wasza ulubiona - u mnie jest to 200 g gorzkiej czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej ze 125 g masła)
    Ciastka, ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach; wszystko wsypać do naczynia (ja przepuściłam ciasta przez maszynkę do tarcia warzyw). Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto dodać do niej trochę suchych herbatników.
    Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem, ewentualnie z alkoholem. Dodać rodzynki bądź inne ulubione bakalie. Wszystko ugnieść na jednolitą masę.
    Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej a następnie w orzechach lub wiórkach. Odstawić do stężenia. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • widocznie.pev.pl